Ontdek Soja – Teeltcampagne 2020


Bericht 2

Beste Sojateler

De zaaiperiode voor soja nadert. Wij willen nog even alles op een rijtje zetten om de zaai zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Hier vinden jullie een praktische samenvatting i.v.m. zaaidichtheden per ras en het inoculeren van het zaaizaad.

Verder geven we graag dit nog mee:

Bij koudere temperaturen begin mei is het beter om de zaai uit te stellen tot de temperaturen voldoende hoog zijn. Je hebt zeker tijd tot 20 mei om soja te zaaien. Soja gedijt best bij een dagtemperatuur van 20-25°C en een nachttemperatuur hoger dan 15°C. Ook de bodem dient voldoende opgewarmd (minimaal 10 °C) en vochtig te zijn. Warmere temperaturen zorgen voor een betere ontwikkeling van de rhizobium bacteriën, een meer homogene opkomst en vlottere jeugdgroei, wat dan weer de vogelschade kan beperken.

Goed om te weten is dat de telers die vorig jaar later in mei zaaiden minstens dezelfde of betere resultaten haalden als de telers die eind april/begin mei gezaaid hebben.

Zorg bij zaai dat je zeker een dichtheid van 600.000-650.000 zaden/ha hebt. Zaaidiepte van 2-4 cm (afhankelijk van de grondsoort) en druk de zaden goed aan.

TIP: indien er sojatelers bij je in de buurt wonen is het misschien praktisch om rond hetzelfde tijdstip te zaaien, zodat oogst en vervoer naar Landen eventueel samen kunnen afgehandeld worden.

Bij vragen kunnen jullie steeds bij ons terecht.