Ontdek Soja – Teeltcampagne 2020


Bericht 5

Beste sojatelers

Vorige week hebben mijn collega Joke en ik alle Oost- en West-Vlaamse telers samen bezocht en we hebben een wisselend beeld te zien gekregen. Gaande van mooi opgekomen soja met weinig vogelschade, tot kiemende soja waar de duiven en kauwen hun weg naartoe gevonden hebben, tot sojazaad dat nog steeds in de droge grond ligt te snakken naar vocht.

Een ander probleem is de onkruidbestrijding. Op enkele percelen zagen we al heel wat melganzevoet staan, deze is echter zeer moeilijk tot niet te bestrijden in na-opkomst. We raden sterk aan dit in de gaten te houden en mocht het nodig zijn, dit toch manueel te verwijderen.

Tegen tweezaadlobbige onkruiden (vooral winde en duizendknoopachtigen) adviseren we Harmony Pasture aan 15g/ha, tegen grasachtigen adviseren we Select Prim aan 1.5l/ha. Dit kan toegepast worden van zodra de soja in het eerste 3-ledig blad staat.

Check zeker fytoweb alvorens een product te gebruiken.

Verder vragen we graag de ‘waarnemingen’ die beschreven staan in de teeltfiche, uit te voeren.

“ Tel op 5 momenten gedurende de maanden mei-juni-juli het aantal bladeren op de hoofdstengel aan 2 planten + meet de hoogte van de plant “

Het is de bedoeling om op 5 willekeurige momenten tijdens de groei het aantal bladeren op de hoofdstengel te tellen (soja zal in een later stadium vertakkingen vormen) en de hoogte te meten van 2 planten. Hieronder kan je een foto vinden over hoe de bladeren geteld moeten worden. De kiemlobben tellen niet mee, de 2 enkelvoudige blaadjes tellen samen als één en elk 3-ledig blad telt ook als één.

Instructies

Bij verdere vragen, contacteer ons gerust.