Ontdek Soja – Teeltcampagne 2020


Bericht 6

Beste telers

Bij de meesten staat de soja in bloei. Dit zie je pas als je goed in je gewas gaat kijken, de bloemetjes zijn heel klein. Ook de wortelknolletjes zijn in volle ontwikkeling. Bij de ene zijn er mooie grote wortelknolletjes te zien, bij de andere kleinere tot geen wortelknolletjes, er zijn grote verschillen. Het is wel belangrijk te weten dat enkele grote wortelknolletjes even goed hun werk doen als meerdere kleine wortelknolletjes. Indien er voldoende wortelknolletjes aanwezig zijn zal een bijbemesting niet nodig zijn, maar daarvoor komen de teeltbegeleiders zeker langs. Indien een bijbemesting nodig is kan dit met een gewone snelwerkende meststof, bv KAS. Let op met bladvoeding, daar is er weinig tot geen ervaring mee in de sojateelt.

Op de foto’s hieronder zie je sojabloemetjes en wortelknolletjes die al dan niet aanwezig zijn.

Wat de ziektebestrijding betreft: er bestaat een kans dat de planten geïnfecteerd kunnen worden met sclerotinia. Belangrijke parameters om te weten hoe groot de kans is:

  • Weersomstandigheden: warm en vochtig weer
  • Hebben er eerder sclerotiniagevoelige teelten op het perceel gestaan: erwten, bonen,…


Indien gewenst kan er een preventief middel ingezet worden, Propulse, aan 1l/ha. Check zeker fytoweb: https://fytoweb.be/sites/default/files/legislation/attachments/propulse_120_dagen_toelating_2020.pdf