Ontdek Soja – Teeltcampagne 2020


Bericht 7

Beste sojatelers

Drie vroeg gezaaide partijen zijn reeds gedorsen, maar hieronder volgen nog enkele aandachtspunten voor alle andere sojatelers die nog moeten dorsen.

Aandachtspunten bij oogst

 • Soja is klaar om te dorsen wanneer alle bladeren zijn afgevallen, de bonen rammelen in de peul en je bijna ‘je tanden kan breken’ wanneer je op een boon bijt. De afrijping van de bonen is niet over de volledige stengel gelijk, de onderste peulen rijpen sneller af dan de bovenste. Hou hier dus rekening mee als je de afrijping gaat bepalen van je perceel.
 • Oogst géén vochtig gewas. Probeer er voor te zorgen dat er een dag of 2 droog weer geweest is vooraleer je gaat dorsen. En oogst best pas vanaf de middag, wanneer gewas dus voldoende opgedroogd is.
 • Het is bijna onmogelijk om maïs via triage uit een lot soja te verwijderen. Indien de dorser waarmee je werkt reeds voor maïs gebruikt werd is het noodzakelijk deze goed te reinigen!
 • Er mogen maximaal 1% groene bonen aanwezig zijn in het sojalot, zorg dus zeker dat de soja voldoende afgerijpt is.

Afstelling dorser

 • Neem je tijd om te dorsen, een correcte afstelling van de dorser is één van de belangrijkste aandachtspunten.
  Bij een verkeerde afstelling kunnen de opbrengstverliezen oplopen tot 500 kg/ha doordat veel bonen/peulen achterblijven op het perceel.
  Ook kan het geoogste product zeer vuil zijn, dat kan aanleiding geven tot broei tijdens de opslag, zeer veel triageverlies,…
 • Positioneer je maaibalk zo kort mogelijk boven het maaiveld om de onderste peulen te kunnen oogsten, maar vermijd dat er grond wordt opgeschept door te kort maaien. Met de grond kunnen steentjes in het lot geraken die dan weer moeilijk uit te triëren zijn.
 • In de moderne dorser staat er steeds een standaard afstelling voor soja. Het kan echter noodzakelijk zijn om deze afhankelijk van de omstandigheden van de oogst bij te stellen. Het is dus geen overbodige luxe als de dealer/ technicus aanwezig kan zijn bij de start van de oogst.
 • Controleer of je geen gebroken sojabonen hebt door een verkeerde afstelling.
 • Hieronder vindt u een basisinstelling voor een John Deere maaidorser. Let wel op, de instellingen zijn afhankelijk van veel verschillende factoren zoals temperatuur, vochtigheid, stadium van afrijping,… .
  Neem deze instellingen dus niet blind over en controleer regelmatig of er een aanpassing nodig is!
  Dorstrommel 680 t/min
  Dorsopening 10
  Time separator traag
  Opening tine separator groot
  Opening stro afname groot
  Trommel
  Ventilator 1200 t/min
  Precleaning 4 mm
  Boven zeef mais 10 mm
  Onderzeef graan 6 mm

Wat transport betreft: hierover nemen we zeker persoonlijk contact op en zoeken mee naar een oplossing indien nodig.
Afleveradres sojabonen:

Tiensestraat 300, Landen


Maïskorrels in een lot soja. Bijna onmogelijk om uit te triëren.

Maïskorrels in een lot soja. Bijna onmogelijk om uit te triëren.

Nog groene, onrijpe sojabonen aanwezig.

Nog groene, onrijpe sojabonen aanwezig.